Het Gents Gazetje

donderdag 14 juni 2018

"De ontdekking van 'mijn' persoonlijke borstkanker, veranderde mijn leven... grondig, kil, koud, shockerend, hard op de dag van de diagnose (nu 14 jaar geleden..). Zoals vele lotgenoten kan ik die dag, dat uur nog me perfect voor de geest halen... 'Het' overkomt je, het is een slecht lotje uit de loterij... In het begin zat ik vooral met een schuldgevoel/een fatum... en ik kon mijn gevoelens niet kwijt, mijn twijfels, mijn woede, mijn toekomstvisie. Wat ik altijd zal onthouden is.... mijn toenmalige vaststelling.... ik heb nog nooit/amper geleefd.. niet voor mijzelf... altijd bezig met de taken, de verantwoordelijkheid, de klappen van het leven, en het niet krijgen in wat ik echt wou..
Vanaf dan nam ik me voor... als ik 'dit' overleef... pak ik het anders aan... ik denk meer na, overweeg meer, en durf te spreken als het borrelt, bubbelt in mijzelf..

De diagnose, de pasklare 'oplossingen', de zware behandelingen, en het aanvaarden als een bokser die slagen opvangt.... bracht me tot mezelf, in verdediging... deed me traag beseffen wat ik meemaakte, in de rollercoaster... van mijn eerste borstkanker.. (er volgde nog een tweede en een derde 'herval').
Het was erg, ellendig triest, het gevoel alleen te staan, geen of weinig houvast te hebben/vinden.. met het beleven/herbeleven/herleven... leerde ik veel (zag dat als een kans)... 
zelden was er tijd voor 'mijn' hersenspinsels... het schema van de chemo, operaties, bestralingen, controles, medicaties was overweldigend... 
Maar ergens ontdekte ik hoe het één of ander in elkander zit/zat.. (in de eerste plaats vanuit mijn hart/liefde voor het leven).
Door een zachte tedere warme kus van mijn dochter, een streling van een bezoeker, een avondlijk gesprek met een verpleegkundige... mijn soms gekke te gekke verwoordingen, zotte kuren, onnozele invallen, en mijn verborgen openheid... de goesting voor het leven... ondanks en mits..
Ik fotografeerde, filmde, danste en deed andere zaken dan van mij verwacht werden... zooooo ziek.... en toch zooooo vol goesting... Met als resultaat:
meewarige blikken... (het zal dus allemaal niet zo erg zijn zeker/aanstellereritis...?)
Heel erg dichtbij-mensen dierven het woord kanker amper uitspreken, het was 'die vreselijke' ziekte, de blikken op mijn kaal hoofd of die onnoze sjaal waren zo divers... van medelijden, tot begrip zelfs tot humor... (mijn dada).

en neen in diene tijd... waren er geen borstdeskundigen, praatgroepen.. of ik wist er niet van (het zal wel dat geweest zijn)... maar wat ik me vooral herinner... zijn fragmenten... van pijn, schaamte, wanhoop, lachsalvo’s, weinig tranen.. en respect... voor de 'kanker'ontmoetingen.... en het weten... beseffen.
Dit alles Maakt/maakte mij een ander mens... eentje... die graag lacht, zwanst, haar emoties toont, iemand die niet houdt van ruzie, onnodig gedoe, dingen verwoorden langs een omweg.. 
ik heb er aan gewerkt... 
mijn gezel is kanker, pijn, de beperking... maar in de eerste plaats mijzelf... die blij is te leven, te geven en te beleven.. ik heb te gekke foto's van toen.... van later en nu... mijn bewijzen... dat het leven me zo lief is/dat ik geniet als er iets zich voordoet... een telefoontje, een event, een luchtballon die vaart... een danspasje voor de etalage van een winkel... op de tonen van een muziekje gespeeld door een straatmuzikant (die knipoogde en ook genoot).

Ook leerde ik dat anderen anders zijn, een andere ingesteldheid of visie hebben... en dat het goed is..

Ik werkte mee aan de 'Borstenbijbel', ben er fier op en ergens weemoedig over... omdat ik besef... dat de weg die ik aflegde toen... van 2004 tot 2013... makkelijker zou geweest zijn... in dit klimaat anno 2018.

Daarom geef ik aandacht op dit platform aan het volgende:

Moeilijke onderwerpen op een toegankelijke manier aansnijden, taboes doorbreken en de patiënten vooral laten voelen dat ze niet alleen staan en er een leven is na borstkanker!
Op donderdag 21 juni organiseert Beautiful After Breast Cancer een In*Team avondsessie voor borstkankerpatiënten en hun directe omgeving.
In In*Team gaat het om emotionele aspecten verbonden aan borstkanker, om welzijn en welvoelen tijdens en na behandeling, steeds in een mutidisciplinair kader, in samenwerking met artsen en professionele zorgverstrekkers, en met nadruk op interactiviteit en 'intimiteit' naar debat en dialoog toe.
Een bijzonder fijne samenwerking met ondermeer Céline Broeckaert en haar 'Drie stemmen; Een kankermonoloog' over seksualiteit en intimiteit tijdens en na borstkanker.

Op het programma die avond:
- intimiteit en seksualiteit, met ondermeer Céline Broeckaert en Tutti Passi
- Werkhervatting en reïntegratie, met Rentree (een initiatief van Compaan)
- Hormonale behandeling en menopauze (gebracht door een menopauzeconsulente)
Deelname is gratis.

Welkom vanaf 19:00 uur. 
De sessie begint om 19:30 en eindigt om 21:30.
Via e-mail naar info@beautifulabc.com
Hebt u vragen of problemen bij de inschrijving? Mail naar info@beautifulabc.com of bel naar 0497591549

Reporter: Nadine Van Parys"

Met dank voor de warme steun en de mooie getuigenis.